Glayöl

Gladiolus olarak da bilinen Glayöl çiçeği soğanlı bir bitkidir ve ömrü de çok uzundur. Görüntüsünden bahsedecek olursak; çok hoş olduğunu söylememiz mümkündür. Kılıç gibi olan yaprakları sebebi ile adını görüntüsünden almıştır. Sağlıklı gelişimi için güneşli alanlar birebirdir.

En önemli özelliklerinin başında kış aylarında uykuya dalması ve yaz aylarında da uyanması gelmektedir. Uyanan Glayörlerin yaprakları çıkmakta ve üzerinde de yavru ve ana soğan olmaktadır. Bulunduğu yerlerin başında Afrika’nın güneyi gelmektedir.

Glayöl’ün yetiştirilmesi için en uygun olan yerler bahçeler ve balkonlardır. 30 cm ile 40 cm arasında boyları bulunmakla birlikte; 60 cm kadar uzayanları da mevcuttur. Eğer balkonda bulundurmak istiyorsanız uzun boylu olanlarını tercih etmemenizde fayda vardır. Renk çeşitliliğine sahip olmakla birlikte; çok hoş bir görüntüye sahiptir. Don olaylarının gerçekleştiği bir yerde yaşıyorsanız çiçeğinizi mutlaka korumalısınız. Toprağını kapatarak önleminizi alırsanız, herhangi bir sorun da yaşamamış olursunuz.