Uyuz Hastalığı Belirtileri

Uyuz Hastalığı Belirtileri

Bulaşması en muhtemel cilt hastalıklarından biri şüphesiz ki uyuz hastalığıdır. Bu hastalığa sebep olan böcek ise Sarcoptes Scaibei’dir. Bu böcekler bilinenin aksine cilt üzerinde değil, cildin içerisinde kanla beslenirler. Kanla beslenmelerinin yanında toksinler üreterek kaşıntıya sebebiyet Uyuz Hastalığı Belirtilerivermektedirler. Uyuz hastalığı belirtileri arasında en güçlü olanı ise aşırı kaşıntıdır. Bu kaşıntı sonucu ciltte kızarıklık meydana gelir. Kişinin vücudunu dinlendirdiği gece saatlerinde bu kaşıntı giderek azmaktadır ve kişiyi rahatsız edecek seviyeye gelmektedir. Hatta gereken önlemin alınmadığı durumlarda ise bu kızarıklık yüzünden cilt sertleşip pul pul olabilir.

Uyuz Hastalığı Belirtileri

Herkesin kolaylıkla yakalanabileceği bir cilt enfeksiyonu olmasının nedeni ise insanların yakınlaşması sonucu bulaşıcı etkilere sahip olması ile mümkün olmasındadır. Bu bulaşma sıklıkla cinsel temas sonucu oluşur. O açıdan bundan arınmak için prezervatif kullanılmalı ve kişi bir başkasına ait olan iç çamaşırı, atlet, havlu, çorap gibi kişisel eşyaların kullanılmamasına dikkat etmelidir. Uyuz hastalığına yakalanan kişi ilk defa yakalanmışsa belirtileri 2-6 hafta aralarında kendini gösterir. Daha önce bu hastalığa yakalanan kişi ise 4-7 gün içerisinde belirtilerin baş göstereceğini unutmamalıdır.

Bu böcekler vücudun çeşitli yerlerinde oluşarak uyuz hastalığına yakalanmamıza neden olur. Bu bölgeler boyun, kol, göğüs, mide, genital bölge, dirsek ve kalçadır. Akropüstüloz ise çocuklarda görülen uyuz hastalığıdır. Başlangıçta çocuklarda sivilceyi andıran görüntüyle çıkar, daha sonra ise kabarcıklar şeklinde yayılarak vücutta ciddi ve tehlikeli durumlara yol açabilir.

Bir cilt enfeksiyonu olan uyuz doğru tespit edilerek erken teşhisle giderilebilir. Fakat doğru teşhis edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Birçok cilt hastalığı diğer türden cilt hastalıkları ile karıştırabilmektedir. O açıdan sağlıklı sonuç alınabilmesi için kan tahlilleri yapılmalı, gerekirse cildiye veya dâhiliye doktorunun tavsiyesi üzerine antihistaminik türü ilaçlarla da tedavi edilebilir.