Spor Müsabakaları Nasıl Yönetilir?

Spor Müsabakaları Nasıl Yönetilir?

Spor gerek kültürel gerek biyolojik ve ruhsal sağlığımız açısından oldukça önemli bir etkinliktir. Kökleri çok eskilere kadar dayanan spor tarihin devingenliği içerisinde oldukça çeşitli dallara bölünmüştür. Her ne kadar farklı dallara bölünmüşse de temelinde birlik ve beraberliği arttırma amacı gütmüştür. Başlıca spor etkinlikleri arasında popülariteySpor Müsabakaları Nasıl Yönetilir?e göre sıraladığımızda: futbol, basketbol, voleybol, tenis, hentbol sayılabilir. Sporun bu kadar alt dallara ayrılması tabi ki de alt dalların kendine has bazı kurallar bütününe de sahip olabilmelerine neden olmuştur. Her spor dalının kendine has bir takım kuralları olması, spor müsabakalarının yönetiliş biçimlerini de oldukça farklılaştırmıştır. Spor müsabakaları nasıl yönetilir? Sorusunu sorduğumuzda ise başlıca spor etkinliklerinin yönetiliş biçimleri şöyledir :

 1-Takım Sporları:

Takım sporları pek çok birey tarafından oluşturuldukları için yönetilmeleri oldukça zordur. Takım sporlarından olan futbol 11’er kişiden oluşan takımların müsabakasını daha iyi bir şekilde yapmaları için bir orta hakem, iki yardımcı hakem, bir dördüncü hakemle birlikte 4 hakemle yönetilir. Buna rağmen oldukça sıkıntılı bir spor olan futbolun daha fair play içinde yönetilebilmesi için yardımcı hakem sayısını ise iki arttırma kararı alınmıştır. Yine takım sporlarından basketbol ise futbola nazaran daha az sert bir spor olması itibariyle hakem sayısında futbola göre daha az bir hakem kadrosuyla yönetilir. Basketbolda iki orta hakem varken kenarda ise birkaç masa hakemi bulunur. Voleybol ise temassız bir takım sporu olması itibariyle basketbol ve futbola göre daha kolay yönetilir. Voleybolda baş, yan çizgi ve sayı hakemi vardır.

 2-Bireysel sporlar:

Takım sporlarının yanı sıra bir de kişisel sporlar vardır. Kişisel sporlar arasında Tenis, badminton, masa tenisi, golf, yüzme gibi branşlar sayılabilir. Burada yine temas olmadığı için yönetilmesi takım sporlarına nazaran daha kolaydır. Teniste bir baş hakem tüm müsabakayı yönetir. Badmintonda da aynı durum vardır. Yüzme, golf vb. kişisel sporlarda da aynı durum söz konusudur.