Ciklet Lekesini Çıkarmanın Yolları

Ciklet Lekesini Çıkarmanın Yolları

Cikletin yapımında normal kauçuktan daha yumuşak olan bir kauçuk kullanılır. Cikletin hammaddesi ısındığında yumuşayan soğuduğunda ise sertleşen bir yapıya sahiptir. Şeker ve başka tatlandırıcılar da karıştırılarak ciklete dönüştürülen bu madde çiğnendiCiklet Lekesini Çıkarmanın Yolları ğinde ağza hoş bir aroma verir. Çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin vazgeçilmezi olan bu ürünün zararları da vardır.

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki her yıl dünya da1000 bin ton tüketilen ciklet dünyanın en yaygın alışkanlıkları arasında yer almaktadır. Bununla beraber ciklet çevreye verdiği zararla da kamusal alanın en büyük kirleticileri arasında yer almaktadır. Buna istinaden yerel yönetimler sokaktaki ciklet ve ciklet kaynaklı lekeleri çıkarmak için büyük kaynaklar harcamaktadırlar. Şimdi bize ve çevreye büyük zararları olan cikletin zararlarından ve nasıl giderilebileceğine bir göz atalım.

Ciklet Lekesi Nasıl Çıkarılır

Çiğnenmiş cikletin giysiye, koltuğa, halıya, ayakkabıya veya herhangi bir eşyaya yapışması büyük sorun teşkil eder. Bu durumlara ekseriyetle cikletle oynayan çocuklar ve sorumsuzca ortalığa atılan cikletle sebep olur. Çiğnenmiş olan cikletler özellikle pürüzlü yüzeye yapıştıklarında kaldırılmalarına mütakip yüzeyde leke bırakmaktadırlar. Şimdi bu lekelerden kurtulmanın yöntemlerini sıralayalım.

Giysideki Ciklet Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Otobüs ve teren koltuklarına, banklara, çocuk parklarına, otoparklara yapışmış cikletin gelip sizin üzerinize yapıştığını düşünün. Böyle durumlarda, yapışan ciklete hızlı müdahale etmek daha iyi sonuçlar alınmasına sebep olacaktır. Ciklete ne kadar çabuk müdahale edilirse yapışan yüzeyde o kadar az leke kalacaktır. Ciklet yapışmış giysiler yıkandığı takdirde ciklet lekesi diğer giysilere de bulaşabilmektedir.

Kolaylıkla yapışan cikleti bulunduğu yerden çıkarmak risklidir. Bu yüzden verilen tavsiyeleri yalnızca uygun olan Ciklet Lekesini Çıkarmanın Yollarıkumaşlarda uygulamalısınız. Geri kalan durumlarda ön leke çıkartma işlemlerinin yapıldığı profesyonel kuru temizlemecilerden yardım almalısınız. Şimdi giysilerdeki ciklet lekesinin nasıl çıkartılacağı konusundaki tavsiyelere bakalım.

Cikleti parmağınızla, mümkün olduğunca özentili bir şekilde çekip çıkarın. Bunu elinize bir lastik eldiven giyerek de yapabilirsiniz. Giysiye bulaşan cikletin alınabilecek kadar büyük bölümünü alın. Geriye kalan ciklet lekeli kıyafeti lekeli taraf yukarda gelecek şekilde varsa bir buz torbasının veya naylon bir poşetin içine koyduktan sonra poşetlenmiş giysiyi buzdolabına koyun. Ciklet tamamen donuncaya kadar, takriben en az bir saat, giysiyi dolabın dondurucusunda bekletin.

Cikletli giysiyi dondurucudan çıkarttıktan sonra cikleti keskin olmayan bir bıçakla veya kredi kartı gibi plastik bir plakayla özenli bir şekilde kazıyın. Bu işlem sırasında donan cikletin büyük bir bölümünün parçalayarak döküldüğünü göreceksiniz. Eğer bu işlemlerden sonra ciklet kalıntıları varsa bir diş fırçasıyla bölgeyi fırçalayın. Mevcut giysiyi bakım talimatlarına bağlı kalarak yıkadıktan sonra kurutma makinasına atmaksızın kurutun. Ciklet lekesi çıktıktan sonra giysiyi ütüleyin. Bu, işlem sırasında çekmiş olan elyafları eski haline getirecektir.

Halıdaki Ciklet Lekesi Nasıl Çıkarılır?

İlk olarak halıdaki cikleti mümkün mertebe büyük parça halinde çekip çıkarın. Bu işlem sırasında dilerseniz lastik eldiven kullanabilirsiniz. Cikletten mümkün olduğunca büyük parça koparttıktan sonra, buz küpüyle dolu plastik torbayı, kalan ciklet donuncaya kadar cikletin üzerinde gezdirin. Katılaşan cikleti bıçağın keskin olmayan tarafıyla veya kredi kartına benzer bir plastikle dikkatlice kazıyın.

Sonra halı üzerine parçalanan cikletleri elektrik süpürgesiyle veya fırçayla alın. Yukardaki işlemlerden sonra halının liflerine yapışmış halde ciklet kalıntısı kalırsa, beyazlatıcı ve alkali içermeyen bir çay kaşığı deterjan kullanarak solüsyon hazırlayın.

Hazırlamış olduğunuz solüsyonu bir bez veya havlu yardımıyla halınızdaki cikletli bölgenin üzerine bastırın. Daha sonra yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla bölgeyi fırçalayın. Yukardaki işlemleri yaptıktan sonra ıslanan bölgenin nemini kuru temiz bir bezle tamponlayarak alın. Tüm bunlara rağmen sakız halınızdan, giysinizden çıkarılamaz veya leke kalırsa profesyonel destek için kuru temizlemeden destek almalısınız.